Skip navigation

LÖRDAGSHISTORIA: Federer bryter Djokovics monstersvit

Johan Wennerström - 10:00 30/04/2016 (uppdaterad 13:45 01/04/2016)

Utvalda lördagar tar tennissverige.se en titt i historieböckerna och minns en på ett eller annat sätt spektakulär tennismatch, spelare eller händelse. Nu har turen kommit till en viss semifinal i Franska Öppna 2011.

Novak Djokovic hade radat upp 41 raka segrar och var på jakt efter John McEnroes rekord på 42. Serbens inledning på 2011 var inget annat än högst sensationell. En hel tennisvärld häpnade. Djokovic hade vunnit allt han ställt upp i; Australian Open, Dubai, Indian Wells, Miami, Madrid och Rom.

Sen var det dags för Franska Öppna.

Inför semifinalen hade inte Djokovic spelat på fyra dagar. Fabio Fognini drog sig nämligen ur kvartsfinal på grund av skada och Djokovic hamnade ur rytm. Den rytmen kanske han hade behövt i de första seten mot Roger Federer, som - oavsett hur den officiella versionen lyder - sannolikt var väldigt sugen på att bryta den blivande världsettans svit.

Federer tände på alla cylindrar i matchinledningen och bröt Djokovic redan i första gamet. 24-åringens svar? Att bryta tillbaka omgående. Och spelstandarden blev knappast sämre ju längre setet led. Nästan som pingis, fast på grus.

Federer drog det längsta strået i tiebreak, och schweizaren behöll i aggressiviteten i andra. Tack vare tidiga returer och bra servande rann han iväg till 4-1 och 5-2, då Djokovic räddade fem setbollar, och tog till slut hand om även set nummer två.

Federer hade aldrig förlorat en av sina 174 Grand Slam-matcher när han tagit ledningen med 2-0, men Djokovic skulle tvinga fram det absolut bästa ur schweizaren. Från första poängen nollställde han psyket, tänkte "ny match" och bröt Federer tidigt. Samtidigt byggde han upp ett tyngre och tyngre spel som stundtals såg oövervinnerligt ut. Det räckte till setseger, och matchen levde i allra högsta grad.

Fjärde set var jämnt - fram till det nionde gamet. Då träffade Federer ramen på en forehand och gav Djokovic möjlighet att serva hem setet, men schweizaren samlade sig och svarade omedelbart. Tie-break blev en rysare. Sällan har en publik varit så inne i en match. Den absoluta majoriteten höll på Federer. Det kan omöjligt ha varit enkelt för Djokovic.

När mörkret gjorde sitt inträde klockan 21.37 räddade Djokovic två matchbollar i egen serve. Då plockade Federer fram ett ess, och firade med att skrika ut sin lycka. Centercourten var i extas.

- Jag hade mycket självförtroende, speciellt när jag ledde med 7-6, 4-1. Jag kände som att den här matchen inte kommer att glida mig ur händerna, sa schweizaren med en karaktäristisk blandning av ödmjukhet och självsäkerhet.

- Det kändes bara som att du inte ger mig en sådan ledning och sen tro att du kan krypa tillbaka in i matchen. Jag visste att jag förmodligen skulle stänga den.

- Jag var inte här för att förstöra festen, jag försökte bara göra en bra match och gå till final i Franska Öppna. Vilket jag självklart är glad att jag lyckades göra. Det känns nästan som att jag vunnit turnering - vilket inte är fallet.

Det såg nämligen Rafael Nadal till i finalen.

AV: Johan Wennerström

tags: Novak Djokovic, Roger Federer,

Bild: Getty Images

Relaterat

Senaste: Tennis.se