Skip navigation

LISTA: Fem dunderskrällar i Wimbledon

Lennart Sandahl - 15:32 28/06/2016 (uppdaterad 15:34 28/06/2016)

Snart börjar Wimbledon. Vi har tagit en titt i backspegeln och listat turneringens fem av turneringens största överraskningar i den öppna eran.

5. Skadad Darcis besegrar Nadal
Det var inte bara det att Steve Darcis slog Rafael Nadal i första rundan 2013. Han gjorde det dessutom i raka set.

Knäet hade spökat och Nadals uppladdning inför gräset var långt ifrån optimal, men ändå - skrällens proportioner var episka. Året tidigare hade Nadal spelat nio tävlingar, nått final i samtliga och vunnit sju. Spanjorens enda förlust kom mot förstarankade Djokovic i april, och han kom till Wimbledon från en titel i Roland Garros.

Darcis två enda segrar samma år kom i Davis Cup mot Nenad Zimonjic och Adrian Mannarino. Inför Wimbledon, där han bara vunnit en gång, låg han 135:a på världsrankingen.

Skrällen fick ytterligare en proportion när det blev känt att Darcis spelat matchen med en skadad axel och drog sig ur andrarundan.

4. Bartoli vinner - och lägger av
I en tid då tennisen dominerades kraftfullt av Serena Williams förvånades många när amerikanskan tvingades ge sig mot Sabine Lisicki i tre set. Tyskan skrevs upp som den självklara titelkandidaten efter semifinalsegern mot Agnieszka Radwanska, men på andra sidan lottningen smög samtidigt en fransyska med dubbelfattat forehand hela vägen till final.

Marion Bartoli klev in i turneringen som 15-seedad och fick en förhållandevis tacksam lottning. På vägen mot final slog hon bland andra Sloane Stephens och Kirsten Flipkens.

Men i finalen var det aldrig något snack. Lisicki kom inte upp i närheten av sin nivå och Bartoli vann i två raka set. Hon tappade de facto inte ett enda set på hela turneringen och annonserade några månader senare sitt avsked från sporten på grund av skador och smärta.

Att sluta på topp, kallas det visst.

3. 16-åring chockar Hingis
Jelena Dokic var bara 16 år när hon svarade för en av damtennisens största skrällar genom tiderna.

Året var 1999 och Martina Hingis hade vunnit Wimbledon 97 och varit i semifinal 98. Bara några månader efter sin 19:e födelsedag klev schweiziskan in i turneringen som världsetta.

Dokic, en då lovande juniorspelare, rankad 129 i världen, hade behövt ta sig igenom tre kvalmatcher för att överhuvudtaget få göra sin Wimbledon-debut.

Hon vann inte bara matchen. Hon krossade Hingis med 6-2, 6-0.

2. Karlovic övermannar Hewitt
2003 blev Lleyton Hewitt förste regerande mästaren i den öppna eran att förlora i förstarundan året därpå.

Men det var inte bara därför som storservande Karlovics seger var så överraskande. Kroaten hade nämligen bara vunnit två huvudtoursmatcher tidigare i karriären och var rankad 203:a.

Hewitt behövde bara 19 minuter på sig för att vinna öppningssetet, men sen var det roliga slut. Karlovic vände och vann med 1-6, 7-6, 6-3, 6-4.

I dag vet säkerligen fler att kroaten kan vara en riktig mardrömsmotståndare, i synnerhet på gräset i London.

1. Agassic chockförlust
Som tredjeseedad 1996 - och rankad etta i världen några månader tidigare - hade nog Andre Agassi inga större mardömmar inför drabbningen med Doug Flach, kvalspelaren som var rankad som nummer 281 i världen.

Flach hade bara spelat en tidigare Wimbledon-match tidigare i karriären och förlorat stort i tre raka set. Matchen mot Agassi var hans första i en huvudturnering på flera år.

Han vann med 2-6, 7-6, 6-4, 7-6.

Bild: Getty Images

Relaterat

Senaste: Tennis.se